Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  http://www.regiocanons.nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein

Wat kan de HKIJ voor u betekenen

Sinds 1975 verricht de HKIJ onderzoek naar het IJsselsteins cultuurhistorisch erfgoed. Wij verspreiden kennis via
allerlei publicaties en adviseren over de borging van de historische identiteit van IJsselstein. De stichting steunt op
de inzet van donateurs en vrijwillige werkgroepleden.

Ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd is iedereen welkom om op zijn of haar interessegebied bij de ‘Kring’ kennis
te vergaren of uit te dragen. Dat kan variëren van ‘gidsen’ door de stad tot het maken van beschrijvingen van de
foto’s uit ons fotoarchief.

De Kring beschikt hiervoor in IJsselstein over een eigen kenniscentrum, gevestigd boven de IJsselsteinse Waag aan
de Benschopperstraat 39. Iedere dinsdagmorgen van 09.30 – 12.00 uur en donderdagavond vanaf 19.30 uur kan men
hier terecht voor een nadere kennismaking of om kennis en ervaring uit te wisselen.


Wat kan u voor de HKIJ betekenen


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al 40 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excurssies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict beheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!!

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op 18 mei zijn we te gast in de Theaterzaal van het Fulco waar een avondvullend programma in het teken staat van ‘Beelden van 30 jaar geleden’ en ‘de schatkamer van IJsselstein’.
Voor de pauze nemen we u mee naar het IJsselstein van 30 jaar geleden. Over een periode van 5 jaar heeft stedenbouwkundig fotograaf Jan Koningen het veranderende IJsselstein vastgelegd. Prachtig ingetogen fotografie dat het IJsselstein van de jaren ’80 laat zien. Zo dichtbij in onze herinnering maar ver weg als je de beelden naast die van vandaag legt. Dat laten we u met toelichting zien.

Na de pauze leiden we u rond in onze ‘schatkamer’ van de beeldbank. Er wordt uitgelegd hoe onze nieuw website werkt aan de hand van ‘verzoeknummers’. Dat kan echter niet zonder uw hulp. Samen met u dwalen we door onze eigen geschiedenis. U geeft aan en wij laten het zien. Met uitleg. Vooral vragen en aanvullingen op al het moois wat er te vinden is worden opgenomen en verwerkt.

Aanvang is om 20.00 uur en de Overtoomzaal is open vanaf 19.30 uur.  Wel graag opgeven via onderstaand formulier.  Niet donateurs zijn ook van harte welkom en betalen aan de ingang van de zaal 2,5o euro per persoon!

Hierbij geef ik mij op voor de donateursavond van 18 mei.

captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com