Menu
Met de HKIJ naar Diest

De excursie 2019 van de HKIJ vindt plaats op vrijdag 30 augustus met als bijzondere bestemming de Vlaamse Oranjestad Diest in België. 

In Vlaams Brabant ligt de historische Oranjestad Diest waar, in de Sint Sulpitiuskerk, de oudste zoon Van Willem van Oranje begraven ligt. Deze Philips Willem volgde in 1584 zijn vader op als o.a. baron van IJsselstein. Het leven van Phiips Willem was complex door zijn versnipperde opvoeding aan het Spaanse hof, de slechte relatie met de Staten Generaal en de moeizame band die hij had met de kinderen (halfbroers en -zusters) uit het latere huwelijk van Willem van Oranje. Voor zover bekend is hij eenmaal in IJsselstein geweest. Deze ‘onbekende’ Oranje was tijdens zijn leven bijzonder populair in de Zuidelijke Nederlanden waar hij  een groots hofleven had. In 1618 overleed hij en werd hij in Diest begraven. Daar wordt de herinnering aan deze Oranjevorst levend gehouden en is zijn praalgraf nog te zien. De prachtige historische stad Diest heeft een o.a. een groot begijnehof dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het programma ziet er als volgt uit:

8.00 uur:  vertrek bus vanaf het Podium.

10.15  uur:  ontvangst in eetcafe de Kapel in het begijnehof met koffie en koek

11.00  uur:  rondleiding begijnehof en Catharinakerk onder leiding van een gids

12.30 uur: lunch in eetcafe de Kapel

13.30  uur:  wandelen naar de Sint Sulpitiuskerk op de Grote Markt voor een   rondleiding en bezoek aan het graf van Philips Willem van Oranje

15.00 uur:  vrije besteding

16.00  uur:  einde van het programma en vertrek vanuit Diest naar Ijsselstein

18.15  uur:  aankomst op het Podium.

U kunt zich opgeven bij Nico Beekman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030 6883047.

De kosten bedragen € 47,50 per deelnemer. U ontvangt vervolgens een bevestiging met de wijze van betalen.

Let op! u bent pas deelnemer als de kosten voor deelname zijn overgemaakt.