Menu
Zomeravondvaart

Verhalen over het oude IJsselstein

Historische Kring IJsselstein en Stichting Yselvaert starten deze zomer met ‘zomeravondvaarten’. Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. Zo vond, tot de 20e eeuw, al het grote transport voornamelijk plaats over het water en was de ‘trekschuit’ het belangrijkste openbaar vervoer. Het leven was afhankelijk van de snelheid die het water bood. Vriend en vijand gelijk. Het drinkwater kwam uit de gracht maar in diezelfde gracht kwam ook alle poep terecht, waardoor de cholera altijd op de loer lag. In de Hollandsche IJssel kon je door de getijdestroom makkelijk verdrinken.

Beleef IJsselstein vanaf het water

De zomeravondvaarten bieden een unieke mogelijkheid om de IJsselsteinse geschiedenis vanaf het water te beleven. Zo krijg je te horen en te zien waarom de oude Nicolaaskerk dicht bij het water staat en hoe de beurtschippers van vroeger met hun schepen een veilige plek in de oude vesting vonden. En hoe de opkomst van de industrie in de 19e eeuw mede mogelijk was dankzij de rivier. De Historische Kring zorgt voor een verteller en Yselvaert, met hun nieuwe fluisterboten, voor een veilige en mooie vaart. In 1½ uur gaat een nieuwe wereld voor je open!

Data en locatie

Wanneer: woensdag 31 juli en vervolgens ook op woensdag 7, 14, 21 en 28 augustus 2019
Waar vandaan: opstapplaats plantsoen, Overtoom tegenover de ING
Afvaart: 19.30 uur (graag 10 minuten vooraf aanwezig) tot 21.00 uur 
Vaarroute: stadsgracht en Hollandsche IJssel

Reserveren en kosten

UIT in IJsselstein I Tourist Info
Overtoom 7, 030 688 72 73, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kosten: € 7,50 per persoon
Maximaal aantal: 9 personen per vaart