Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

In uitgave nr. 176 presenteren we onze lezers artikelen over criminaliteit en straf, een holle brug, een bischop, een tiendenkaaart en het Europakwartier.

15 en 22 december 2022 gaan we na 3 jaar weer de kerktoren op! Wie gaat er mee IJsselstein van bovenaf bekijken?

En om dat te vieren is het boek 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard verschenen en ook in IJsselstein te koop.

Dat was de titel van de presentatie op 9 november j.l.in het Zendstation in Lopikerkapel georganiseerd door de Historische Kring IJsselstein.

 In bijdrage nr. 175 gaan we 350 jaar terug in de tijd en wel naar 1672, het Rampjaar. In dat jaar werd Nederland van alle kanten aangevallen en in dit nummer lees je wat dat voor IJsselstein betekende.

In deze vierde film uit de serie  ...nieuwe Mantels om de Stad.... laten we de veranderingen zien, die in de Binnenstad van IJsselstein hebben plaats gevonden tussen 1950 en 2022.

9 november organiseert de HKIJ een thema-avond over de geschiedenis van de 'Binnenlandse Omroep' te Lopikerkapel en die van het gebied 'Zenderpark in IJsselstein'.

Als HKIJ zijn we verheugd dat dit  beeldbepalende  gebouw, karakteristiek voor de Nieuwpoort, behouden blijft en herontwikkeld gaat worden voor huisvesting. 

Reizen in de tijd, Herbergen in de Kerkstraat; mooie thema's die passen in Vakantietijd. En ook Herentals: historische hoofdstad van de Kempen sluit naadloos aan bij dit thema.

 

UIT in IJsselstein organiseert de komende maanden samen met de Historische Kring IJsselstein een nieuwe serie voorjaarsavondwandelingen door de historische binnenstad van IJsselstein.