Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

 In de serie ...Nieuwe Mantels om de Stad.... presenteren we deze keer de film over 'IJsselveld Oost' gebouwd begin jaren 70.  

In uitgave nr. 178 presenteren we een cultuur historische inventarisatie van IJsselveld Oost, nemen u mee naar de 'Woeste  Jaren 60'  en leest u over een bijzonder stukje IJsselstein, namelijk 'Het Klaphek'.

De Bovenwaag is weer geopend voor bezoekers en vrijwilligers van de HKIJ. Het groot onderhoud is klaar en gelijktijdig zijn ons werkruimtes ook aangepast aan de eisen van deze tijd.

Heden ontvingen wij het bericht dat Lambertus (Bep) Murk,  ere-voorzitter van de HKIJ op 90 jarige leeftijd is overleden. 

In uitgave 177 leest u over het eerste kwaltiteits restaurant van IJsselstein en de geschiedenis van herenhuis, herberg en brouwerij 'de Klok'

In de serie ...... Nieuwe Mantels om de Stad..... presenteren we het Europakwartier gebouwd eind jaren 60.

In uitgave nr. 176 presenteren we onze lezers artikelen over criminaliteit en straf, een holle brug, een bischop, een tiendenkaaart en het Europakwartier.

15 en 22 december 2022 gaan we na 3 jaar weer de kerktoren op! Wie gaat er mee IJsselstein van bovenaf bekijken?

En om dat te vieren is het boek 70 verhalen uit de archieven van Rijnstreek en Lopikerwaard verschenen en ook in IJsselstein te koop.

Dat was de titel van de presentatie op 9 november j.l.in het Zendstation in Lopikerkapel georganiseerd door de Historische Kring IJsselstein.