Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Fred Haas, lid van de Werkgroep Dementievriendelijk, maar ook van het Jumelage Comité, werd een aantal jaren geleden geattendeerd op de dementievriendelijke wandeling van Herentals. Hij was meteen enthousiast en deelde het idee met de Werkgroep. Een samenwerking met de Historische Kring IJsselstein lag voor de hand en zo kwam de bal aan het rollen. Tijdens Wereld Alzheimerdag in 2019 hebben de deelnemers van de dagbesteding van Isselwaerde en Mariënstein onder begeleiding proefwandelingen door het stadje gemaakt. Met deze ervaringen zijn de Werkgroep en de HKIJ aan de slag gegaan en nu is er een prachtige brochure met een historische, nostalgische, dementievriendelijke wandeling door oud-IJsselstein.

Burgemeester Patrick van Domburg kreeg de eerste brochure uitgereikt. Hij is zeer te spreken over de inspanningen van de Werkgroep Dementievriendelijk om specifiek voor deze doelgroep activiteiten te ontwikkelen. “Voor mensen die een afslag nemen in het leven waar ze geen invloed op hebben”, zoals Van Domburg het mooi verwoordde. “Een wandeling als deze is uniek en zal zeker in de smaak vallen.”

Fred Haas sprak speciale dank uit voor de samenwerking met de HKIJ en voor de bijdrage die er vanuit het Roest Crollius Fonds is gedoneerd.

voorblad dementievriendelijk low res

 

 

 

De dementievriendelijke wandeling is voor iedereen beschikbaar. Medewerkers van onder andere het Sociaal Team en Steunpunt Mantelzorg bieden de wandeling aan bij hun cliënten, de brochure is te verkrijgen bij de Oase en de bibliotheek en ligt natuurlijk ook in de verzorgingshuizen.

Wereld Alzheimerdag
Op 21 september (Wereld Alzheimerdag) is de Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein voornemens om jongeren te laten wandelen met ouderen. Het thema dit jaar is “Jong en Oud” en een wandeling verbindt verschillende generaties. Voor kinderen is ook een leuke actie ontwikkeld: een kleurplaat op briefkaartformaat. Kleur, plak en versier de kaart, lever deze in bij de bibliotheek en de Werkgroep zorgt er voor dat de bewoners van de diverse verzorgingshuizen een mooie kaart krijgen op 21 september.