Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

 Deze Bijdragen tot de Geschiedenis van IJsselstein Stad en Land bestaat uit twee artikelen. Het eerste gaat over de wijk Kasteelkwartier en is het tweede in een reeks waarin ons tijdschrift aandacht besteedt aan na-oorlogse wijken in IJsselstein. Het initiatief tot deze reeks is genomen door het bestuur van de HKIJ. Bedoeling van de reeks is de aandacht te vestigen op specifieke kenmerken en kwaliteiten van de nieuwbouwwijken in IJsselstein. De HKIJ acht dit van belang, nu demografische ontwikkelingen en de bouwtechnnische staat van woningen en andere gebouwen vragen om ingrijpende beslissingen. Het is gewenst dat daarbij in het gemeentelijk beleid recht wordt gedaan aan het waardevolle dat deze wijken in planologisch, architectonisch en bouwtechnisch opzicht te bieden hebben. In december 2019, in aflevering 165, verscheen het eerste deel in de reeks, over de wijk Nieuwpoort. Net als toen komt ook dit artikel over de wijk Kasteelkwartier van de hand van John Janssen, civiel ingenieur, en Theo Staats, adviseur huisvesting in de gezondheidszorg.

Voorpaginanr1682020


Het tweede artikel is gebaseerd op de actualiteit van het gebied aan de Molenstraat langs de stadsgracht. Met de nieuwe stedenbouwkundige invulling van een groot gedeelte van deze straat moet er nagedacht worden hoe we het vrijgekomen gebied (cultuur)historisch willen invullen. Ook hier hebben Theo Staats en John Janssen zich enthousiast op gestort. Samen met Bart Rietveld zijn er boeiende feiten over de vestingmuur op deze plek boven water gekomen. Aangevuld met inzichten hoe hier mee omgegaan kan worden, is een boeiend en wetenswaardig beeld ontstaan over deze bijzondere historische plek. IJsselstein krijgt hiermee de kans om zich verder als vestingstad te profileren.