Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

 Kapittel, Kanunnikenhuis en Decanije dat zijn begrippen uit uit de lange geschiedenis van de panden Kerkstraat 2 en Kronenburgplantsoen 4.    hkij170 Voorblad   

In aflevering nr. 170 van Bijdragen tot de geschiedenis van IJsselstein - Stad en Land, staan 2 panden, Kerkstraat 2 en Kronenburgplantsoen 4, centraal. Daarnaast wordt (veel) aandacht besteed aan een verdwenen gebouw dat tussen circa 1400 en 1750 een belangrijke rol speelde in de IJsselsteinse samenleving: de Decanije. De huidige tuinen van Kerkstraat 2 en Kronenburgplantsoen 4 vormden ooit het grote erf van het L-vormige Decanije-gebouw. Op de plaats van één van de twee vleugels van de Decanije staat nu een imposante rode beuk die zo'n 220 tot 230 jaar oud is.De directe aanleiding voor het onderzoek waarop deze publicatie is gebaseerd, is de grootse renovatie/restauratie met nieuwe aanbouw die het pand Kronenburgplantsoen 4 in 2020 heeft ondergaan. Tijdens het speurwerk in de archieven naar deze bijzondere plek in IJsselstein bleek al snel dat de geschiedenis complex maar uiterst boeiend is. De plek heeft alles te maken met het vroeg-religieuze leven in IJsselstein dat na de reformatie een wending kreeg die uiteindelijk heeft geleid tot de fraaie woonomgeving die het nu is. Wat echter ook bleek was dat nog veel van de geschiedenis in nevelen gehuld is. Het bouw kundig historisch onderzoek wat voor de renovatie/restauratie van Kronenburgplantsoen 4 nodig was, samen met alles wat we te weten zijn gekomen over het pand Kerkstraat 2, geeft een mooi beeld van de geschiedenis dat echter nog niet compleet is. Zo zal een bouwkundig archief- en bodemonderzoek van de bebouwing en ondergrond rondom deze woningen verder licht werpen over hoe deze plek een prominente rol heeft gespeeld in de vroege geschiedenis van IJsselstein. Het is te hopen dat het daar ooit van komt.