Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 


UIT in IJsselstein organiseert in juli en augustus samen met de HKIJ een serie rondleidingen door de geschiedenis van IJsselstein. De eerste wandeling van het seizoen is donderdag 1 juli om 19.30 uur. De gids leidt je langs de historische highlights van de stad en laat je kennis maken met de belangrijkste momenten in de geschiedenis van onze meer dan 700 jaar oude vestingstad.

Praktische informatie en aanmelden
De avondwandelingen vinden wekelijks plaats op wisselende dagen. Ook zijn er dit jaar een aantal rondleidingen in de middagen.

Elke wandeling start bij de trap van het Historisch Stadhuis en duurt circa anderhalf uur. Per wandeling is er plaats voor een maximaal aantal deelnemers. Tickets voor de rondleiding zijn vooraf te reserveren bij UIT in IJsselstein | Tourist Info (Overtoom 7) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6887273. De kosten bedragen €5,00 per persoon. Voor deze zomerrondleidingen gelden de RIVM-maatregelen. 

Data stadswandelingen

Avondwandelingen
Donderdag 1, dinsdag 6, woensdag 14, donderdag 22 en dinsdag 27 juli
Woensdag 4, donderdag 12, dinsdag 17 en woensdag 25 augustus
De avondwandelingen starten om 19.30 uur

Middagwandelingen
Zondag 18 en woensdag 28 juli
Woensdag 11 en zondag 22 augustus
De middagwandelingen starten om 14.00 uur