Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Ontdek het land van Herman de Man.

Voor  u op ontdekkingsreis gaat eerst even kort : Wie was Herman de Man?  Herman de Man is één van de bekendste Nederlandse schrijvers van streekromans. Een streekroman beschrijft personen of gemeenschappen in een duidelijk landelijke omgeving, veelal met een folkloristisch karakter en soms ook met gebruik van de streektaal. Het genre wordt in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog zeer gewaardeerd maar dat verandert na de oorlog, in tegenstelling tot landen als België en Noorwegen. Juist schrijvers uit die landen, in het bijzonder de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (1871-1969),hebben het schrijven van Herman de Man duidelijk beïnvloed. Herman de Man heeft op indringende wijze het leven en het landschap van de streek rond Oudewater beschreven, maar zoals gezegd, het bekendst is zijn roman Het Wassende Water.

Na deze beknopte introductie  wat valt er te ontdekken?

Wie zich wil onderdompelen in het landschap, werk en leven van schrijver Herman de Man kan zijn hart ophalen. Er zijn vijf fietstochten door de mooie polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard die langs plekken uit zijn leven en werk leiden.

unnamedHermandeManmaand2021

Tussen 8 juli t/m 8 augustus kan je onderweg afstappen voor iets leuks om te doen of zien of te horen. Sommige activiteiten onderweg hebben een directe link naar het werk en/of leven van Herman de Man. En net zo vaak gaat het over beleving van de natuur, krijg je informatie over de streek, kan je voorstellingen bijwonen, smullen van streekproducten, Dus ben je geen fan van Herman de Man, ook dan kan je een hele leuke fietsroute met activiteiten samenstellen. Snuffel eens op onze activiteitenpagina. Je zult zien, er is voor elk wat wils.

Ook IJsselstein komt in zijn verhalen voor.  In het boek 'de kleine wereld'  maken Sjef en Jochem een zwerftocht van Schoonhoven door de Lopikerwaard naar IJsselstein , waar ze binnenkomen in de Paardenlaan.

Als Historische Kring IJsselstein verzorgen we op 1 en 8 augustus 2 zwerfwandelingen waarin  we aandacht besteden aan de herinneringen aan het werk van Herman de Man in IJsselstein.

Uitgebreide informatie kunt u vinden op: https://hermandeman.nl/