Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Het College van B&W heeft op 17 juni 2021 de Ontwerp-omgevingsvisie IJsselstein bekend gemaakt in de Staatscourant (2021 nr. 30482) d.d. 16 juni 2021 en ter inzage gelegd in het gemeentehuis.
Als Historische Kring IJsselstein vragen we aandacht voor de volgende 3 items uit deze Ontwerp-omgevingsvisie IJsselstein. Als eerste willen we ons sterk maken voor het plan "Vestingstad IJsselstein" dat er op gericht is de vestingwerken IJsselstein aan te wijzen als gemeentelijk- en rijksmonument en als historische herinnering te worden gevisualiseerd. Als tweede vragen we aandacht voor een waardestelling, inventarisatie en eerdere bescherming van jong potentieel erfgoed van en in de naoorlogse wijken. En als laatste vragen we aandacht voor de stedelijke ontwikkelingen in het landelijke gebied IJsselstein-Zuid (Kromme IJsselpark). Het landschap van de Kromme IJssel is een hooggewaardeerd landschappelijk, cultuurhistorisch en natuurlijk waardevol gebied, dat in zijn totale samenhang van grote betekenis is voor het omringende stedelijk gebied, het groenblauwe recreatieve netwerk en het grote natuursysteem

In bijgaande brief leest u onze uitgebreide reactie!

 

Bestuur Stichting Historische Kring IJsselstein