Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Vanaf 24 oktober kunnen inwoners van IJsselstein het Historische Monopoly van hun eigen stad spelen. Een stel hotels op de Utrechtse straat zetten, de nieuwe eigenaar worden van één van de oude Halte’s of Walkade kopen. Burgemeester Patrick van Domburg ontving dinsdag 12 oktober het eerste exemplaar uit handen van Jaap en Dennis Schimmel. Het spel is exclusief verkrijgbaar bij PLUS Schimmel.

In samenwerking met Historische Kring IJsselstein en Lokaal & Helder is het spel vorm gegeven. De speldoos, het bord, de Kans- en Algemeen Fondskaarten: het hele spel is aangepast en volledig afgestemd op het IJsselstein van ongeveer 100 jaar geleden. Voor het beeldmateriaal hebben we gebruikt van foto's uit onze eigen Beeldbank.

Je kunt nog wel steeds de gevangenis indraaien, sommige klassiekers blijven onveranderd. Monopoly is een van de bekendste spelen ter wereld. Identity Games International is de exclusieve licentiehouder van op maat gemaakte edities van dit tijdloze spel voor de hele familie. Elk jaar brengen zij een beperkt aantal speciale uitgaven op de markt, voor zowel steden en dorpen als bedrijven. Naar een idee van Jan van Helderen van Lokaal & Helder is er nu de eerste ‘historische’ variant.

Als vrijwilligers van de HKIJ zijn we trots op dit unieke IJsselsteinse product, waar we met veel plezier aan hebben gewerkt.

MonopolyfotoStadhuis12102021


Monopoly IJsselstein is vanaf 24 oktober tot en met 18 december exclusief verkrijgbaar bij PLUS Schimmel en is in een gelimiteerde oplage geproduceerd. Consumenten kunnen sparen voor korting op het spel. Bij iedere €10 ontvang je een zegel en bij 40 zegels is de spaarkaart vol. Tegen inlevering van de spaarkaart kost het spel € 29,95.