Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 


Na meer dan 40 jaar op hetzelfde formaat ons tijdschrift te hebben gemaakt is het tijd geworden om het blad te ‘herstijlen’ en een nieuw fris gezicht te geven. Het formaat is gebracht op 22 x 29 cm zodat we nu over een echt tijdschrift spreken. Een nieuwe opzet ook: meer artikelen en grotere afbeeldingen. Ander papier. Verbreding naar de omgeving van IJsselstein (Stad en Land) en meer aandacht voor zaken die het cultuurhistorisch erfgoed betreffen.

Kortom: helemaal van deze tijd en klaar voor de toekomst. Even wennen dus en in de loop van de komende uitgaven mag er een doorontwikkeling van het nieuwe elan verwacht worden.

In de 46 jaar van het bestaan heeft de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) meer dan 170 periodieke uitgaven verzorgd. Buiten de diverse themaboeken betekent dit een kleine 5.000 pagina’s aan IJsselsteinse geschiedschrijving! Tezamen heeft dit ervoor gezorgd dat in de afgelopen decennia het historisch IJsselstein beter op de kaart is gekomen. In al die jaren is het formaat van het periodiek niet veranderd. Nu wel. Met een nieuw ‘format’ komt het historische karakter van ‘Stad en Land’ sterker uit de verf.

171bijdrageVoorpagina

Komende week wordt nr. 171 bezorgd bij onze donateurs. Daarnaast is het verkrijgbaar bij boekhandel Logica, Benschopperstraat 17, 3401 DG, IJsselstein.