Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Eind 2021 is de gemeente IJsselstein een aanbesteding gestart voor herontwikkeling van de voormalige LTS aan de mr. A. Spainkstraat. Meerdere projectontwikkelaars toonden hun interesse. Vijf van hen zijn uitgenodigd om hun plan van aanpak aan de gemeente en de Historische Kring IJsselstein te presenteren. De opdracht is gegund aan Claver Real Estate. Zij gaan samen met hun architect, Buro013, invulling geven aan het woningbouwprogramma in de gebouwen van de voormalige LTS. Met hun plan richten zij zich op het huisvesten van verschillende doelgroepen binnen een bijzonder woonconcept voor doelgroepen die op zoek zijn naar betaalbare, kwalitatieve woonruimte. Mensen die een sociale betrokkenheid hebben bij hun woonomgeving. Het hoofdgebouw en de voormalige gymzaal worden zorgvuldig ingericht met 25 studio’s, appartementen en grondgebonden woningen waarbij de bestaande karakteristieke gangen, trappenhallen en klaslokalen worden behouden.

Bij de verdere ontwikkeling worden ook de buurtbewoners betrokken staat te lezen in de Nieuwsbrief!

Zie voor meer informatie de nieuwsbrief op de projectpagina van de gemeente: https://www.ijsselstein.nl/Onderwerpen/Projecten/herontwikkeling_voormalige_LTS_mr_A_Spainkstraat en lees dan met name de Nieuwsbrief Augustus  2022

LTSvoorHerontwikkelingaug2022