Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Deze videofilm laat de effecten zien van de verschillende naoorlogse bouwgolven , periode 1950-2022, op onze Vestingstad. Door sloop en nieuwbouw van bouwvallige panden verbeterden na de Tweede Wereldoorlog de levensomstandigheden aanzienlijk. De naoorlogse transformatie in IJsselstein richtte zich vooral op het bouwen van woningen. Het aantal inwoners groeide enorm en IJsselstein veranderde van een vervallen en geïsoleerd Vestingstadje in één van de groeikernen van de provincie Utrecht. Nieuwbouwwijken volgden elkaar in gestaag tempo op. Tegelijkertijd werden de krotwoningen in het gebied van de Havenstraat en huidige Schuttersgracht gesaneerd. De videofilm start met een historisch overzicht en toont nieuw gemaakte opnames van de binnenstad. Daarna gaan we in vogelvlucht langs de verschillende naoorlogse bouwprojecten.

Al eerder verschenen in deze serie publicaties en videofilms over de wederopbouwwijken Nieuwpoort, Kasteelkwartier en Oranjekwartier.

De HKIJ wil met deze videofilms het jong IJsselsteins erfgoed verder in kaart brengen. We sluiten daarmee aan bij de trend waarin meer waardering is voor relatief jonge monumenten. Die term is bedoeld voor gebouwen uit de perioden van de wederopbouw of Post-65. We zijn op zoek naar potentieel monumentwaardig erfgoed met een bijzondere voorgeschiedenis die typerend is voor de tijdgeest van de jaren na 1945 in IJsselstein
Van de zoektocht naar dit naoorlogs erfgoed publiceert de HKIJ vanaf december 2019 een serie artikelen in ons magazine IJsselstein Stad en Land en documentaires op de HKIJ website .
Een absolute aanrader voor iedereen die graag op een andere manier kennis wil maken met de geschiedenis van onze Vestingstad.

BinnenstadfotovoorPublicatie