Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Het gebeurt veel te weinig.

Maar vlak voor kerst is het zover!

We gaan de Pasqualinitoren van de oude Nicolaaskerk beklimmen.

Ervaar IJsselstein van hoogte in de kerstsfeer met de grootste kerstboom van het land op de achtergrond.

Krijg het verhaal van één van de meest bijzondere kerktorens van ons land die bijna 500 jaar oud is!

Vanwege de te verwachten belangstelling zijn er 2 avonden geregeld waarbij  2 x keer maximaal 10 mensen per avond omhoog kunnen.

Het zal ongeveer 1 uur duren en de aanvang is om 19.30 uur of 20.30 uur.

Ook is er  gelegenheid om de kerk te bezichtigen. Torenbeklimmers die om 19.30 uur omhoog gaan, kunnen na afloop de kerk in: Torenbeklimmers die om 20.30 uur omhoog gaan, kunnen vooraf om 19.30 uur de kerk bezichtigen.

Kosten € 5,00 p.p. en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de datum en daarbij Toren 19.30 uur of Toren 20.30 uur! graag ook meteen aangeven of u ook de kerk wilt bezichtigen.

Update 2 december 20. 00 uur: inmiddels zijn op beide dagen alle twee de  shifs van 19.30 en  20.30 uur volgeboekt! 

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Het wordt wel traplopen en neem het  fototoestel mee!

 Torenbeklimming2022

 

Foto: Mohammad Bakhash