Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Lambertus (Bep) Murk 1933 -2023

 

BepMurkOverledenAug2023

 

Op zondag 27 augustus is Bep Murk overleden. Een flamboyant gedreven mens die van kinds af tot in zijn laatste dagen zijn liefde voor de geschiedenis van IJsselstein heeft uitgedragen.  Geboren in een armlastig gezin werkte hij zich op tot een dynamisch ondernemer die in 1975 mede aan de wieg stond van de oprichting van de Historische Kring IJsselstein. Zijn initiatieven hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het historisch bewustzijn van de huidige generaties IJsselsteiners. Zonder Bep geen HKIJ. En zonder de HKIJ zou IJsselstein er anno 2023 heel anders uitgezien hebben. Als voorzitter heeft hij aan de HKIJ leiding gegeven tot januari 1999. Onder het voorzitterschap van Bep zijn de gemeenschap en het stadsbestuur de HKIJ als een serieuze participant gaan zien bij de cultuurhistorische beleving van onze historische stad.

Hij maakte het onbekende zichtbaar en bemind, zag kansen en mogelijkheden die schier onmogelijk leken maar veelal tot resultaten leidden waar we vandaag de dag de zichtbare vruchten van plukken. Bij zijn afscheid als voorzitter in 1999 zijn er veel lovende woorden gesproken (zie HKIJ uitgave 87) over zijn verdiensten voor de stad. Maar ook daarna bleef hij als ere-voorzitter betrokken bij het werk van de HKIJ en was hij op iedere bijzondere gebeurtenis aanwezig. Velen bleven terugvallen op zijn ongebreidelde kennis en zijn archieven. Het was een rijk en gezegend leven waar de samenleving veel aan te danken heeft. Hoewel zijn wereld de laatste jaren kleiner werd, bleef hij zijn heldere kijk op de stadsgeschiedenis uitdragen en bleef hij een bekende verschijning in IJsselstein.

Bep, dank voor alles wat je voor ons hebt gedaan.