Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Een vrijwel volle Nicolaaskerk heeft donderdagavond 28 september genoten van een door de HKIJ belegde thema-avond over het begin en de eerste decennia van de kerkreformatie in IJsselstein en omgeving in de zestiende eeuw. De avond werd verzorgd door de historicus Sander Wassing en organist Gerrit Christiaan de Gier.

In een levendige voordracht, verlucht met aansprekende illustraties, ging Wassing na een schets van de kerkelijke en politieke factoren die het decor vormden voor het ontstaan en de ontwikkeling van de reformatie in op de rol en betekenis van hoofdrolspelers als Luther en Calvijn, maar vooral ook op de motieven en het optreden van alternatieve hervormers als de (weder)dopers. Het geheel was heel wat meer dan een lesje kerkgeschiedenis. Aansprekend was met name de beschrijving van hetgeen zich in die periode in onze naaste omgeving, IJsselstein en vooral ook Benschop, heeft voorgedaan, met veel aandacht voor personen en hun motieven in de verschillende fasen van de reformatie zoals de doperse beweging en de beeldenstorm, en voor de reacties van de machthebbers.

 sanderorganist

Het geheel werd waardig omlijst door toepasselijk orgelspel van De Gier op het orgel van de Nicolaaskerk. De vertolking van “ Een vaste burcht ...” kwam hem zelfs op een spontaan applaus van de toehoorders te staan.

Met deze geslaagde avond heeft de HKIJ een eigen bijdrage geleverd aan de herdenking van de 500 jarige reformatie in een unieke omgeving.