Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein

Wat kan de HKIJ voor u betekenen

Sinds 1975 verricht de HKIJ onderzoek naar het IJsselsteins cultuurhistorisch erfgoed. Wij verspreiden kennis via
allerlei publicaties en adviseren over de borging van de historische identiteit van IJsselstein. De stichting steunt op
de inzet van donateurs en veel vrijwilligers.

Ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd is iedereen welkom om op zijn of haar interessegebied bij de ‘Kring’ kennis
te vergaren of uit te dragen. Dat kan variëren van ‘gidsen’ door de stad tot het maken van beschrijvingen van de
foto’s uit ons fotoarchief.

De Kring beschikt hiervoor in IJsselstein over een eigen kenniscentrum, gevestigd boven de IJsselsteinse Waag aan
de Benschopperstraat 39. Iedere maandagmiddag van 13.30 - 16.00 uur, dinsdagmorgen van 09.30 – 12.00 uur en donderdagavond vanaf 19.30 uur kan men hier terecht voor een nadere kennismaking of om kennis en ervaring uit te wisselen.


Wat kunt u voor de HKIJ betekenen

Samen met u beheert de HKIJ de geschiedenis van IJsselstein. Uw verhalen, foto's, films, documenten met een IJsselsteinse en historische context zijn bij ons van harte welkom.

Heeft u interessant materiaal? Kom dan eens praten om samen met ons te bekijken welke waarde voor de IJsselsteinse geschiedenis u in huis heeft.  U bent welkom in de Bovenwaag, Benschopperstraat 39, iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur.

Ook per mail kunt u ons raadplegen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al 40 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict beheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!!

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het zomerseizoen komt eraan en dus is de Waag vanaf 1 mei tot eind september iedere zaterdag geopend van 12.30 tot 16.00 uur (dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden). Tijdens de openstelling vertellen de Waagmeesters het verhaal over de geschiedenis en de functie van de Waag.

waagmeesterklein

De Waag heeft tot 1963 ruim 400 jaar gefunctioneerd. Het huidige gebouw dateert van 1779 en werd gebouwd als vervanging van het vorige waaggebouw op dezelfde plek dat wegens slechte staat gesloopt moest worden. Het nieuwe gebouw kreeg een multifunctionele bestemming. De ruimte naast het waaggedeelte werd ingericht als 'stadskinderwerkhuis' en boven de waag als 'stadskinderschool'. Na het verdwijnen daarvan diende de ruimte als gasthuis, vergaderruimte voor de burgerwacht, politiebureau met woning, kantoor en als VVV.

Tegenwoordig wordt de ruimte naast de Waag in opdracht van de gemeente beheerd door de naastgelegen horecagelegenheid en zetelt boven de Waag sinds 1989 de HKIJ. "Een mooie gelegenheid om bezoekers nog meer van de historie te vertellen", vindt Faber. "De waagmeesters kunnen aansluitend op de Waaghistorie ook een rondleiding geven op de bovenverdieping."

Daar ligt het nog voor veel inwoners onbekende kenniscentrum en worden de schatten van de HKIJ bewaard. Voor de liefhebbers: een archief van Zenderstreeknieuws dat teruggaat tot 1958, artikelen, foto's en andere oude geschriften die belangrijk zijn voor de stadshistorie. In het midden staat een grote tafel. "Dat is de plek waar de vrijwilligers van de HKIJ – ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd – actief bezig kunnen zijn om de werkzaamheden van de HKIJ uit te voeren, van het gidsen door de stad tot het beschrijven van ons fotoarchief.''