Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

 De grote tekening is een weergave van de canon van IJsselstein, die vijf jaar geleden werd opgesteld door de Historische Kring IJsselstein. ,,We wilden de canon beter ontsluiten'', vertelt  Bert Murk, die vrijwillig directeur is van Museum IJsselstein. ,,Met kunstenaar Fedor van Rossem hebben we intensief samengewerkt om de tekst om te zetten in beeld.''

Canonwandklein720

Het resultaat is een tekening van 32 vierkante meter op een bestaande kastenwand. Daarvoor zijn de 14 bouwstenen gebruikt, die de belangrijkste onderdelen van de geschiedenis vertellen. De tekening begint 3.000 jaar geleden met enkele hutjes op zandbanken, toen de rivieren de Lek en IJssel nog geen dijken hadden. Rond het jaar 1300 ontstonden de eerste tekenen van een stad bij het kasteel langs de IJssel. De canon eindigt bij het heden en biedt zelfs een blik op de toekomst met futuristische snelwegen onder de grond. 

Ga eens kijken bij MIJ en zie de IJsselsteinse Geschiedenis op een bijzondere manier.  Museum IJsselstein, Walkade 2, is geopend op Woensdag tot van 13 tot 17 uur.