Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein

Wat kan de HKIJ voor u betekenen

Sinds 1975 verricht de HKIJ onderzoek naar het IJsselsteins cultuurhistorisch erfgoed. Wij verspreiden kennis via
allerlei publicaties en adviseren over de borging van de historische identiteit van IJsselstein. De stichting steunt op
de inzet van donateurs en veel vrijwilligers.

Ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd is iedereen welkom om op zijn of haar interessegebied bij de ‘Kring’ kennis
te vergaren of uit te dragen. Dat kan variëren van ‘gidsen’ door de stad tot het maken van beschrijvingen van de
foto’s uit ons fotoarchief.

De Kring beschikt hiervoor in IJsselstein over een eigen kenniscentrum, gevestigd boven de IJsselsteinse Waag aan
de Benschopperstraat 39. Iedere maandagmiddag van 13.30 - 16.00 uur, dinsdagmorgen van 09.30 – 12.00 uur en donderdagavond vanaf 19.30 uur kan men hier terecht voor een nadere kennismaking of om kennis en ervaring uit te wisselen.


Wat kunt u voor de HKIJ betekenen

Samen met u beheert de HKIJ de geschiedenis van IJsselstein. Uw verhalen, foto's, films, documenten met een IJsselsteinse en historische context zijn bij ons van harte welkom.

Heeft u interessant materiaal? Kom dan eens praten om samen met ons te bekijken welke waarde voor de IJsselsteinse geschiedenis u in huis heeft.  U bent welkom in de Bovenwaag, Benschopperstraat 39, iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur.

Ook per mail kunt u ons raadplegen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 40 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!!

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Geschiedenis staat voorop in een mooi artikel van Rob Alkemade van het Regionaal Historisch Centrum voor de Rijnstreek en de Lopikerwaard in Woerden. Hij beschrijft de geschiedenis van een bijzondere vorm van armenzorg in de zeventiende eeuw in onze regio. Het gaat om de oprichting en het functioneren van het zogeheten Hackmeesterfonds: een op particulier initiatief tot stand gekomen stichting, van waaruit vanaf ca 1600 zo’n tachtig jaar lang jaarlijks enkele tientallen armen in IJsselstein en Benschop zijn ondersteund.  Het artikel werpt onder andere licht op een fraaie ‘broodplank’ die al sinds jaar en dag een plaats heeft in de NH Nicolaaskerk in IJsselstein.

Nr163omslagheelklein

 In een levendig artikel over het Lagedijk-gebied (“Delta van de Lopikerwaard”) vestigt onze voorzitter Bart Rietveld de aandacht op het landschappelijk en historisch belangwekkende, maar desondanks wat veronachtzaamde  gebied(je) ten zuiden van IJsselstein aan de Lekdijk. Het artikel is niet alleen op zichzelf interessant, maar heeft ook de bedoeling bij te dragen tot het besef dat dit gebied beschermwaardig is, zoals onlangs ook door de ‘Werkgroep Behoud Lopikerwaard’ aan de orde is gesteld.

Het centrum van IJsselstein zelf is intussen weer een mooi woongebouw rijker: het voormalige Wit-Gele kruisgebouw aan het Kasteelplantsoen is in stijl getransformeerd tot een opvallend transparant appartementengebouw. Theo Staats beschrijft, tegen de achtergrond van de ontwikkelingen van het voormalige ‘kruiswerk’, helder de architectuur en de functies van het gebouw. Bijzonder is dat de architect van de verbouwing, Maarten Terberg, in een eigen bijdrage inzicht geeft in de overwegingen die aan de nieuwe opzet en inrichting van het wooncomplex ten grondslag liggen. De redactie van Bijdragen HKIJ  heeft hierbij aangegeven dat het artikel een aanzet is voor een reeks bijdragen waarin aandacht zal worden besteed aan waardevolle architectuur in naoorlogse nieuwbouwwijken in IJsselstein.