Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Geschiedenis staat voorop in een mooi artikel van Rob Alkemade van het Regionaal Historisch Centrum voor de Rijnstreek en de Lopikerwaard in Woerden. Hij beschrijft de geschiedenis van een bijzondere vorm van armenzorg in de zeventiende eeuw in onze regio. Het gaat om de oprichting en het functioneren van het zogeheten Hackmeesterfonds: een op particulier initiatief tot stand gekomen stichting, van waaruit vanaf ca 1600 zo’n tachtig jaar lang jaarlijks enkele tientallen armen in IJsselstein en Benschop zijn ondersteund.  Het artikel werpt onder andere licht op een fraaie ‘broodplank’ die al sinds jaar en dag een plaats heeft in de NH Nicolaaskerk in IJsselstein.

Nr163omslagheelklein

 In een levendig artikel over het Lagedijk-gebied (“Delta van de Lopikerwaard”) vestigt onze voorzitter Bart Rietveld de aandacht op het landschappelijk en historisch belangwekkende, maar desondanks wat veronachtzaamde  gebied(je) ten zuiden van IJsselstein aan de Lekdijk. Het artikel is niet alleen op zichzelf interessant, maar heeft ook de bedoeling bij te dragen tot het besef dat dit gebied beschermwaardig is, zoals onlangs ook door de ‘Werkgroep Behoud Lopikerwaard’ aan de orde is gesteld.

Het centrum van IJsselstein zelf is intussen weer een mooi woongebouw rijker: het voormalige Wit-Gele kruisgebouw aan het Kasteelplantsoen is in stijl getransformeerd tot een opvallend transparant appartementengebouw. Theo Staats beschrijft, tegen de achtergrond van de ontwikkelingen van het voormalige ‘kruiswerk’, helder de architectuur en de functies van het gebouw. Bijzonder is dat de architect van de verbouwing, Maarten Terberg, in een eigen bijdrage inzicht geeft in de overwegingen die aan de nieuwe opzet en inrichting van het wooncomplex ten grondslag liggen. De redactie van Bijdragen HKIJ  heeft hierbij aangegeven dat het artikel een aanzet is voor een reeks bijdragen waarin aandacht zal worden besteed aan waardevolle architectuur in naoorlogse nieuwbouwwijken in IJsselstein.