Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

FilipsWillemvanOranje

Philips Willem (1554-1619): heer van Diest, Beverweerd, Odijk, Vlimmeren, Welchelderzande, Ravels en Weelde. Prins van Oranje, graaf van Leerdam, Buren en Lingen. Baron van Breda en IJsselstein.

In Vlaams Brabant ligt de historische Oranjestad Diest waar, in de Sint Sulpitiuskerk, de oudste zoon Van Willem van Oranje begraven ligt. Deze Philips Willem volgde na 1584 zijn vader op als o.a. baron van IJsselstein. Het leven van Phiips Willem was complex door zijn versnipperde opvoeding aan het Spaanse hof, de slechte relatie met de Staten Generaal en de moeizame band die hij had met de kinderen (halfbroers en -zusters) uit het latere huwelijk van Willem van Oranje. Voor zover bekend is hij eenmaal in IJsselstein geweest. Deze ‘onbekende’ Oranje was tijdens zijn leven bijzonder populair in de Zuidelijke Nederlanden waar hij  een groots hofleven had. In 1618 overleed hij en werd hij in Diest begraven. Daar wordt de herinnering aan deze Oranjevorst levend gehouden en is zijn praalgraf nog te zien. De prachtige historische stad Diest heeft een o.a. een groot begijnehof dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Het programma ziet er als volgt uit:

8.00 uur:  vertrek bus vanaf het Podium.

10.15  uur:  ontvangst in eetcafe de Kapel in het begijnehof met koffie en koek

11.00  uur:  rondleiding begijnehof en Catharinakerk onder leiding van een gids

12.30 uur: lunch in eetcafe de Kapel

13.30  uur:  wandelen naar de Sint Sulpitiuskerk op de Grote Markt voor een  rondleiding en bezoek aan het graf van Philips Willem van Oranje

15.00 uur:  vrije besteding

16.00  uur:  einde van het programma en vertrek vanuit Diest naar IJsselstein

18.15  uur:  aankomst op het Podium.

 

U kunt zich vóór 16 augustus opgeven bij Nico Beekman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030 6883047.

De kosten bedragen € 47,50 per deelnemer (niet-donateurs betalen  € 52,50). U kunt dit bedrag overmaken naar NL69ING0004074718 tnv Stichting Historische Kring IJsselstein ovv Diest.

U ontvangt vervolgens bevestiging met de wijze van betalen. Let op! U bent pas deelnemer als de kosten voor deelname zijn betaald.