Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein

Wat kan de HKIJ voor u betekenen

Sinds 1975 verricht de HKIJ onderzoek naar het IJsselsteins cultuurhistorisch erfgoed. Wij verspreiden kennis via
allerlei publicaties en adviseren over de borging van de historische identiteit van IJsselstein. De stichting steunt op
de inzet van donateurs en veel vrijwilligers.

Ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd is iedereen welkom om op zijn of haar interessegebied bij de ‘Kring’ kennis
te vergaren of uit te dragen. Dat kan variëren van ‘gidsen’ door de stad tot het maken van beschrijvingen van de
foto’s uit ons fotoarchief.

De Kring beschikt hiervoor in IJsselstein over een eigen kenniscentrum, gevestigd boven de IJsselsteinse Waag aan
de Benschopperstraat 39. Iedere maandagmiddag van 13.30 - 16.00 uur, dinsdagmorgen van 09.30 – 12.00 uur en donderdagavond vanaf 19.30 uur kan men hier terecht voor een nadere kennismaking of om kennis en ervaring uit te wisselen.


Wat kunt u voor de HKIJ betekenen

Samen met u beheert de HKIJ de geschiedenis van IJsselstein. Uw verhalen, foto's, films, documenten met een IJsselsteinse en historische context zijn bij ons van harte welkom.

Heeft u interessant materiaal? Kom dan eens praten om samen met ons te bekijken welke waarde voor de IJsselsteinse geschiedenis u in huis heeft.  U bent welkom in de Bovenwaag, Benschopperstraat 39, iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur.

Ook per mail kunt u ons raadplegen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 40 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!!

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

In verband met de overweldigende belangstelling voor de eerste avond op 31 oktober j.l. herhalen we deze thema-avond over Zenderpark voor de belangstellenden, die zich eerder hebben aangemeld maar waarvoor toen géén plaats was ivm  de beperkte capaciteit (75 plaatsen) in het Nozemagebouw. Iedereen die zich toen heeft opgegeven ontvangt voor 1 februari bericht over de datum waarop men welkom is.

Op woensdag 1 en donderdag 2 april 2020 herhaalt de Historische Kring IJsselstein de thema-avond over de wijk Zenderpark. Deze ‘millenniumwijk’ is stedenbouwkundig en architectonisch een voorbeeld van de ‘90’er jaren wijkgedachte’, met als doel woonruimte te maken voor 10.000 nieuwe IJsselsteiners. De aanloop om te komen tot deze groots opgezette wijk kent een bijzondere geschiedenis. Een groot deel van de oorspronkelijke Hoge Biezenpolder vormt de basis van waaruit de wijk is ontwikkeld. Daarbij is rekening gehouden met de ‘cope’ aanleg van de oude polder. Dat thema, samen met de aanleggeschiedenis van de wijk, staat centraal in het verhaal.

Bart Rietveld neemt ons mee naar de tijd van vóór de wijk en de tijd van de aanleg. Boomgaarden, weilanden, zenders en graafmachines komen voorbij. Dat gebeurt op de meest aansprekende plek van deze wijk: het oude Nozemagebouw van de Wereldomroep aan de Merkelbachlaan in Zenderpark. Bart is opgegroeid tussen de boomgaarden en weilanden die vroeger hier het beeld bepaalden en zal mede vanuit eigen beleving het verhaal met woord en beeld vertellen. In een kleine 2 uur komt zo de boeiende geschiedenis van deze bijzondere omgeving tot leven.

DSC02077klein

Aanvang om 20.00 uur in het Nozemagebouw aan de Merkelbachlaan, toegang via achterzijde (dus niet via de Fysiotherapieparaktijk van Danneburg)!

Halverwege is er een korte pauze.

Het gebouw is open vanaf 19.30 uur.

De avond is voor donateurs van de HKIJ, samen met 1 introducé gratis. Aan niet-donateurs wordt een bijdrage van € 5,00 p.p. gevraagd.