Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Dit tijdschrift wijkt qua toonzetting iets af van wat de lezer van Bijdragen tot de geschiedenis van IJsselstein - Stad en Land gewend is. Dit geldt vooral voor het tweede artikel dat wordt ingeleid door de redactie onder het opschrift ‘Kwetsbaar erfgoed’. Het artikel schetst een zorgelijk beeld van de toestand waarin de belangrijkste (rijks-) monumenten, waarop IJsselstein zo trots is, zich bevinden. Dat beeld wordt beschreven en geïllustreerd door expert Andre Thornton. Maar daarbij blijft het niet. Thornton voorziet zijn beschrijving ook van concrete aanbevelingen voor herstel en onderhoud. ‘Monumenten in de steigers. Onderhoud als brug naar de toekomst’ zo staat boven zijn bijdrage. In een naschrift gaat het bestuur van de HKIJ hierop door: college en raad worden geprezen voor de initiatieven die zijn genomen om tot verbetering van de situatie te komen, maar zij worden tevens gemaand tot een vlotte en integrale aanpak en tegen onderschatting. Alles bij elkaar een serieuze bijdrage met een optimistische ondertoon. Een flinke vinger aan de pols blijft nodig.

Voorpaginanr164

Het eerste artikel in deze nieuwe aflevering, dat de aansprekende afbeelding op de omslag heeft geïnspireerd, is een vervolg in de reeks van onze lokale historieschrijver Hans Ellenbroek over herbergen en logementen in IJsselstein. De auteur heeft nu zijn aandacht gericht op de geschiedenis van de markante stadsherberg St.-Joris aan de Plaats in de binnenstad. Nu bar-brasserie Joris. Zorgvuldig als altijd is de ontwikkeling van dit etablissement vanaf de oudste vermelding in kaart gebracht, met veel aandacht voor de opeenvolgende eigenaars/uitbaters. Voor en na krijgt met dit artikel de geschiedenis van de voor IJsselstein belangrijke bedrijfstak van de horeca hier nader vorm. Het wachten is op de volgende bijdrage in deze reeks.