Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein

Wat kan de HKIJ voor u betekenen

Sinds 1975 verricht de HKIJ onderzoek naar het IJsselsteins cultuurhistorisch erfgoed. Wij verspreiden kennis via
allerlei publicaties en adviseren over de borging van de historische identiteit van IJsselstein. De stichting steunt op
de inzet van donateurs en veel vrijwilligers.

Ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd is iedereen welkom om op zijn of haar interessegebied bij de ‘Kring’ kennis
te vergaren of uit te dragen. Dat kan variëren van ‘gidsen’ door de stad tot het maken van beschrijvingen van de
foto’s uit ons fotoarchief.

De Kring beschikt hiervoor in IJsselstein over een eigen kenniscentrum, gevestigd boven de IJsselsteinse Waag aan
de Benschopperstraat 39. Iedere maandagmiddag van 13.30 - 16.00 uur, dinsdagmorgen van 09.30 – 12.00 uur en donderdagavond vanaf 19.30 uur kan men hier terecht voor een nadere kennismaking of om kennis en ervaring uit te wisselen.


Wat kunt u voor de HKIJ betekenen

Samen met u beheert de HKIJ de geschiedenis van IJsselstein. Uw verhalen, foto's, films, documenten met een IJsselsteinse en historische context zijn bij ons van harte welkom.

Heeft u interessant materiaal? Kom dan eens praten om samen met ons te bekijken welke waarde voor de IJsselsteinse geschiedenis u in huis heeft.  U bent welkom in de Bovenwaag, Benschopperstraat 39, iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur, dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdagavond vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur.

Ook per mail kunt u ons raadplegen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 40 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!!

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 


Diest is de historische Oranjestad waar in de Sint Sulpitiuskerk de oudste zoon Van Willem van Oranje begraven ligt. Deze Filips - Willem volgde in 1584 zijn vader op als o.a. baron van IJsselstein.

De bus was met 50 HKIJ donat eurs goed gevuld en ondanks het vroege tijdstip van 8 uur is de stemming uitstekend. Iedereen is nieuwsgierig wat Diest ons zou bieden. Na een busrit van 2 uur worden wij vlakbij het Begijnhof van Diest afgezet om vanaf dat punt de reis per voet voort te zetten. Wandelen over het plaveisel uit de 17e eeuw is voor sommigen een uitdaging, maar enthousiast van de omgeving door een 5 tal straten waarin nog een honderdtal huizen staan waar vroeger de Begijnen woonden, ging het lopen als vanzelf en zijn wij op tijd op het terras van eetcafé de Kapel in het Begijnhof,  waar  we worden ontvangen op zijn Belgisch met heerlijke koffie en gebak.

De zon doet meer dan zijn best,  zodat we rond 11 uur met de rondleiding Begijnhof samen met de Catharinakerk van start gaan.

Wij worden aangenaam verrast door de leuke wandeling onder leiding van 2 zeer bekwame gidsen waardoor het daarna gezellig vertoeven wordt op het terras achter de kerk waar we de lunch gebruiken.

Via het stadspark "De Warande", het vroegere jachtdomein van de prinsen van Oranje-Nassau, wandelen we langs 't Hof van Nassau. Deze traditionele herenwoning van 1510 was de voormalige residentie van de prins Filips- Willem waar hij een groots hofleven had. Wij wandelen verder naar de Sint Sulpitiuskerk op de Grote Markt voor en rondleiding met bezoek aan het monumentale graf van Filips - Willem van Oranje. Bij testament vermaakte Filips Willem als Heer van Diest een grote som geld aan de parochie opdat voor altijd in Diest jaarlijks een plechtige requiem zou worden gehouden.

De zon blijft schijnen en na een klein uurtje genieten op het terras is dan toch het einde van het programma inzicht.

Moe maar uiterst voldaan stapt een ieder, rond een uur of 4, weer in de bus terug naar IJsselstein.