Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Deze aflevering is in haar geheel gewijd aan de naoorlogse nieuwbouwwijk NIEUWPOORT. In woord en beeld wordt aandacht geschonken aan de geschiedenis van deze wijk en aan hetgeen zij in planologisch, architectonisch en bouwtechnisch opzicht te bieden heeft, en aan de achtergronden van de bouwbesluiten die er genomen zijn. 

pgina 1 165voorkant

In een afzonderlijk artikel gaat de aandacht uit naar de geschiedenis, het belang en de bouwkundige elementen van het opvallende voormalige LTS- gebouw in deze wijk. Alle bijdragen zijn van de hand van twee specialisten, John Janssen (civiel ingenieur) en Theo Staats (adviseur huisvesting in de gezondheidszorg). Deskundig, nauwgezet en met hart voor de zaak, hebben zij een en ander in kaart gebracht, beschreven en gewaardeerd. Deze aflevering vormt de opmaat van een reeks bijdragen die, verspreid in de tijd, in ons tijdschrift zullen verschijnen en die, onder andere, gewijd zijn aan de ‘wederopbouwwijken’ in IJsselstein. Bedoeling is aandacht te vestigen op de specifieke kenmerken en vooral ook op de kwaliteiten die in deze naoorlogse nieuwbouw te onderkennen zijn. De HKIJ wil hiermee bereiken dat, in eerste instantie, voor de wederopbouwwijken recht wordt gedaan aan het specifieke karakter daarvan. Het is belangrijk om daar nu en in de toekomst zorgvuldig mee om te gaan en het te beschermen. De HKIJ wil met deze en volgende afleveringen aan die bewustwording bijdragen. Bovendien hoopt de redactie de lezers, met name -maar zeker niet alleen- de bewoners een plezier te doen met de beschrijving van deze boeiende woonwijken.