Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Wie de nieuwste aflevering van Bijdragen tot de geschiedenis van IJsselstein Stad en land, aflevering 166, even doorbladert, zal getroffen worden door het hoge kijkgehalte.  Bijna de helft van de aflevering (het lijkt soms wel een album) laat de lezer moeiteloos genieten van beelden van IJsselstein zoals het nog niet zo heel lang geleden nog was en zoals het op dezelfde plekken geworden is. De voor iedereen toegankelijke vindplaats van deze beelden is de Beeldbank van de Historische Kring IJsselstein.

De HKIJ is daar trots op. Maar naast de Beeldbank heeft de HKIJ nu ook een andere, nieuw verworven gegevensbank. Sinds kort is, dank zij een financiële bijdrage van het Roest Crolliusfonds het krantenarchief van de IJsselsteinse kranten (Zenderstreeknieuws en de IJsselsteiner) gedigitaliseerd. Deze nieuwe aflevering  van ons tijdschrift biedt in woord en beeld een voorproef van wat deze rijke bron te bieden heeft aan lokaal nieuws en aan anderssoortige informatie over de periode 1958-1995. Iedere geïnteresseerde, de onverzadigbare zowel als de fijnproever, komt aan zijn trekken.

Maar de HKIJ zou de HKIJ niet zijn, en Bijdragen......  zou Bijdragen......  niet zijn, als Aflevering 166 niet ook een artikel zou bevatten waar je eens goed voor moet gaan zitten. Theo van der Tier, stadgenoot en archeoloog, neemt de lezer in een artikel met de intrigerende titel ‘Een stille revolutie’ mee door de geschiedenis van de archeologie, een belangrijke pijler van onze geschiedschrijving. Vlot, degelijk en helder, laat hij zien hoe archeologen, professionals en amateurs te werk gaan en wat hun activiteiten aan informatie over het verleden van IJsselstein en omgeving aan het licht hebben gebracht. En nog steeds aan het licht brengen.

Veel kijk- en leesplezier gewenst!