Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Onlangs kreeg burgemeester Patrick van Domburg het eerste exemplaar van de inventaris van het archief van de stad en baronie van IJsselstein (Y001) overhandigd door Frank van Rooijen, de streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, gevestigd te Woerden. Het archief bevat de oudste en belangrijkste bronnen van het vroege IJsselstein.
presentatie inventaris Y001 aan burgemeester Van Domburg 570x570
De baronie heeft een merkwaardige geschiedenis. Het bestond uit de stad IJsselstein, het dorp Benschop en Noord-Polsbroek. Sinds 1558 stond het bestuur van de baronie onder de Oranjes. Willem van Oranje erfde het namelijk na het overlijden van zijn vrouw Anna van Egmond. In dezelfde periode wist de baronie een bijzondere, zelfstandige positie te verwerven, los van de gewesten (provincies) in de latere Republiek. Een opmerkelijk gevolg hiervan was dat de baronie kon uitgroeien tot een belastingparadijs. Zo kon het nogal wat uitmaken of men in Noord- of Zuid-Polsbroek woonde! Pas in de Franse tijd verloor de baronie haar bijzonderstatus.

De nieuwe inventaris beschrijft in het kort de geschiedenis van stad en baronie en geeft een helder en handig overzicht van de archiefstukken. De inventaris is op de website van het RHC te vinden en is integraal doorzoekbaar. Onderzoek doen naar de stad en de baronie kan bij het RHC in Woerden, dat niet alleen dit archief beheert, maar ook archieven van het latere gemeentebestuur, notarissen, waterschappen en diverse organisaties in IJsselstein, Benschop en (Noord-)Polsbroek. Daarnaast heeft het RHC een uitgebreide bibliotheek, met onder meer publicaties over de geschiedenis van deze plaatsen. Voor een beknopt overzicht van de geschiedenis van de baronie, zie de artikelen in de rubriek Lokale historie over  IJsselstein en het Huis van Oranje en de baronie als vrijplaats en belastingsparadijs.