Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

OPROEP Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard!

Door de coronacrisis leven we in unieke tijden, waaraan de herinneringen blijvend zullen zijn. Het zal echter ook nodig zijn om indrukken van deze periode te bewaren voor toekomstige generaties, zodat ze zich een beeld kunnen vormen van hoe het was. Op den duur zullen de deelnemers van het RHC – de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden – hun archieven over deze crisis aan ons overdragen en worden ze beschikbaar gemaakt voor onderzoek.

Maar er gebeurt natuurlijk ook veel buiten de overheid om: het persoonlijk leed is ongekend, de impact van de crisis op het dagelijkse leven is groot en de economische gevolgen zijn vooralsnog niet te overzien. Om in de toekomst ook aan die ervaringen recht te doen roept het RHC u op om foto’s in te zenden van de crisis. Woont of werkt u in een van de bovengenoemde gemeenten? Of heeft u te maken met het waterschap? Dan zouden we u willen vragen om uw foto’s van de crisis te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij het aanleveren van de foto’s zouden we u willen vragen om zo specifiek mogelijk te zijn over het onderwerp en de datering van de foto’s. Ook vragen we u rekening te houden met de mogelijkheid dat we bepaalde foto’s niet accepteren vanwege privacy of auteursrecht.