Menu

De organisatie en geschiedenis van de Historische Kring IJsselstein (HKIJ)

De Historische Kring IJsselstein (HKIJ) is een vrijwilligersorganisatie, opgericht op 7 november 1975 met als doel belangstelling te wekken voor de geschiedenis van IJsselstein en de Lopikerwaard en bij te dragen tot de waardering en het behoud van de zichtbare en immateriële cultuurhistorische identiteit van de stad en haar omgeving. Zij doet dit door het bestuderen van historische gebeurtenissen en ontwikkelingen van personen die daarin een rol hebben gespeeld, het in kaart brengen en beschrijven van historische gebouwen en objecten, het organiseren van stadswandelingen, excursies en presentaties, en het publiceren van bevindingen en beschouwingen. Waar van toepassing brengt de HKIJ gevraagd en ongevraagd advies uit aan personen en instanties die betrokken zijn bij het cultuurbeleid in IJsselstein.

Voor haar activiteiten steunt de HKIJ op een grote groep donateurs en binnen en buiten IJsselstein. Zij ontvangen onder meer iedere drie maanden het tijdschrift van de HKIJ en een nieuwsbrief met informatie over activiteiten van de HKIJ en over ontwikkelingen in IJsselstein op cultureel-historisch gebied. Alle werkzaamheden gericht op de realisering van de doelstellingen van de HKIJ worden uitgevoerd door medewerkers op vrijwillige basis.

Anno 2020 kan de HKIJ rekenen op in totaal zo’n zestig vrijwilligers. Zij verrichten hun activiteiten individueel of in groepsverband. Deze werkzaamheden omvatten onder meer het verrichten van onderzoek, het verzorgen van presentaties, het beschrijven van foto’s en ander beeldmateriaal, het organiseren en begeleiden van excursies en stadswandelingen, het schrijven en redigeren van artikelen en publicaties en de vormgeving en invulling van de HKIJ-website en Sociale Media accounts.

 Bestuurssamenstelling per 1 december 2020:

Bart Rietveld (voorzitter)

Hans Pillen (vice-voorzitter)

Theo Staats (secretaris)

Tobias van Dijk (penningmeester)

Jasper van Muijden (lid PR)

Anco Blokhuis (lid juridische zaken)

 

Contactgegevens:

Stichting Historische Kring IJsselstein (HKIJ)

Benschopperstraat 39, 3401 DG IJsselstein

T: 030-6889794

Maandag van 14 tot 16 uur, Dinsdag van 10 tot 12 uur en op Donderdag van 20 tot 21.30 uur na afspraak!

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

W: www.hkij.nl